• Čokoládová tretra
          • Čokoládová tretra

          • V utorok 14. mája sa žiaci našej školy zapojili do úžasného podujatia pre deti Čokoládová tretra. Osem detí z 1. a 2. stupňa súťažilo v behu na 300 metrov a v hode raketkou/vortex. Do slovenského finále sa prebojovalo 192 detí a medzi nimi bol aj náš žiak z 5. A Filip Hrickanin. Filip sa umiestnil na 1. mieste a postupuje do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční v Košiciach 20. mája. Blahoželáme!

                                                                                                                     A. Štroncerová

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • Pekné úspechy dosiahli naši žiaci v okresnom kole speváckej súťaže Slávik Slovenska, ktoré sa uskutočnilo 14.5.2024 v priestoroch ZUŠ v Lipanoch. Stretli sa tu najlepší speváci z celého okresu, ktorí súťažili v troch kategóriách. Celé podujatie prebiehalo vo veľmi  príjemnej atmosfére umocnenej  podmanivými  tónmi detskej ľudovej hudby  v úvode a záverečným vystúpením známej interpretky  ľudových piesní Moniky Kandráčovej, ktorá rozospievala celú koncertnú sálu.

            Naša žiačka Barbora Daráková z 8.C, ktorá súťažila v 3. kategórii, sa umiestnila na  1. mieste  s postupom  do krajského kola.  3. miesto v 2. kategórii si vyspieval  Daniel Gustáv Babej zo 6.A a Kristína  Hricová z 1.C získala čestné uznanie. Na akordeóne žiakov sprevádzal  Rastislav Compeľ.

            Spevákom srdečne blahoželáme a prajeme im ešte veľa úspechov v ďalších súťažiach. Poďakovanie patrí aj organizátorom tohto podujatia, ZUŠ v Lipanoch, všetkým pedagógom a rodičom, ktorí sa podieľali na príprave žiakov. Lebo len vďaka takýmto zanieteným ľuďom sa môžu ľudové piesne šíriť a uchovávať ďalej pre budúce generácie a byť súčasťou duchovného bohatstva nášho národa.

                                                                                                                                                  Mgr. Mária Jochmanová

        •                                Dievčatá z Lipian na volejbalovom turnaji v  Bílovci
          • Dievčatá z Lipian na volejbalovom turnaji v Bílovci

          • Športový volejbalový klub z Bílovca pozval 11. – 12. mája okolo 240 starších žiačok na turnaj Bílovec cup. Stretli sa tam dievčatá z Belgicka, Česka a Slovenska. Zahrali sme si šestkový volejbal s hráčkami, ktoré sú volejbalovo predsa len o kúsok ďalej. Bez akýchkoľvek zápasových skúsenosti to však ide ťažko. Stres, strach z nového sa premietol do ich hry a sústredenia, ale aj za týchto podmienok sme si vybojovali nejaké body. Osobne ma dievčatá milo prekvapili a som hrdá, že takto zvládli pre ne naozaj veľkú životnú skúsenosť. Chuť hrať nestratili a verím, že to bude od zápasu k zápasu stále lepšie.

            Okrem hrania nám majiteľ klubu z Bílovca pripravil pestrý program. V piatok sme navštívili zábavný park v Tošoviciach blízko Bílovca a dostali sme sa aj do hokejovej fanzóny MS v Ostrave, kde sme si vychutnali hokejové šialenstvo na vlastnej koži a urobili krátky rozhovor do ostravského rádia.

            Ďakujeme ŠSK Bílovec za pozvanie, bohaté pohostenie a pekný program. Tešíme sa opäť o rok.

                                                                                                                                             A. Štroncerová

             

        • Rozprávanie spod košatej lipy
          • Rozprávanie spod košatej lipy

          • 14. mája sa žiaci našej školy zúčastnili na recitačnej súťaži v prednese prózy Rozprávanie spod košatej lipy, kde sa stretávajú najlepší recitátori lipianskych základných škôl, gymnázia a strednej odbornej školy. Naši recitátori si počínali výborne – získali sme 5 ocenení.

            1. KATEGÓRIA

            1. miesto - Jasmína Novodomská, 3.B

            3. miesto – Matyáš Tejbus, 4.A 

             

            2. KATEGÓRIA

            2. miesto – Dominika Futejová, 6.A

             

            3. KATEGÓRIA

            1. miesto – Tereza Tejbusová, 8.C

            2. miesto – Tadeáš Ščerba, 9.B

            Ostatní recitátori získali čestné uznanie. Boli to Lukáš Ščecina, 4.B, Bianka Petríková a Noel Štieber z 5.A, Tobias Vysocký, 7.E.

            Zároveň prebehlo aj ocenenie vlastných literárnych prác žiakov. Z našej školy si ocenenie prevzali  Jasmína Novodomská, Slávka Viazanková z 3.B, Ema Gernátová, Lukáš Ščecina zo 4.B a Anna Pavlinská zo 7.D.
             

            Všetkým srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme mnoho ďalších úspechov.

            Mgr. Anna Tkáčová

        • A je po súťažiach!
          • A je po súťažiach!

          • Takto si povzdychne nejeden učiteľ alebo žiak. Do matematických súťaží sa žiaci príliš nehrnú. Príprava na ne je náročná, vyžaduje zvládnuť učivo nad rámec príslušného ročníka, hodiny príprav a obojstrannej trpezlivosti. Pre učiteľa je najväčšou motiváciou žiak, ktorý chce robiť niečo navyše. A keď má k tomu aj „nos“ na matiku? O to lepšie! Výsledky neprichádzajú hneď, dôležité je nevzdať to pri prvom neúspechu. To, čo získame ľahko, väčšinou nemá pre nás veľkú cenu. Každoročne sa podarí žiakom našej školy „uloviť“ nejakú medailu a ani tento rok nebol výnimkou.

            V školskom roku 2023/24 umiestnenie získali títo žiaci:

            Damián Gibarti, 5.A - 1. miesto v OK MO v kategórii Z5,

            Filip Čekan, 7.A - 1. miesto v OK MO v kategórii Z7,

            Dávid Petrík, 6.E - 2. miesto v OK MO v kategórii Z6,

            Viktória Figurová, 6.A - 2. miesto v OK MO v kategórii Z6,

            Matyáš Tejbus, 4.A - 1. miesto v OK Pytagoriády v kategórii P4.

            Pedagógom, ktorí sa podieľali na príprave žiakov, všetkým súťažiacim a hlavne oceneným patrí veľká vďaka za reprezentáciu našej školy.

            A nech vám to páli aj naďalej!

             

        • Volejbalový turnaj starších žiačok
          • Volejbalový turnaj starších žiačok

          • V pondelok 29. apríla sa vo veľkej telocvični našej školy konal priateľský 6-kový volejbalový turnaj, na ktorý boli pozvané okolité školy. Nakoniec pozvanie prijali ZŠ Komenského 13, Sabinov, ZŠ Hviezdoslavova 1, Lipany a naše 2 družstvá. Dievčatá si s chuťou zahrali a ukázali, že volejbal ich baví. Opäť získali nové zápasové skúsenosti. Boli naozaj skvelé, povzbudzované naším úžasným publikom a umiestnili sa na 1. a 3. mieste.

            Osobne ma dievčatá milo prekvapili a som hrdá, že to takto zvládli. Ďakujem rozhodcom a asistentkám za pomoc pri občerstvení.

                                                                                                A. Štroncerová

        • American culture day
          • American culture day

          • 24. apríla sa v našej škole konala pekná akcia - American culture day (Deň americkej kultúry). Žiaci mali možnosť si zahrať rôzne hry, ochutnať americké cookies a iné koláčiky, či vyfotiť sa s „postavami“ zo seriálu  FRIENDS . Taktiež k nám prišiel hosť -  Maggie, s ktorou sme si mohli zahrať hry a zároveň nám priblížila život v Spojených štátoch. Na záver sa účastníci rozdelili do skupiniek a vytvorili pekné projekty o tom, čo sa naučili. Veríme, že v budúcnosti sa takisto budú konať takéto akcie. 

            Karolína Andraščíková, 8.E
             

             

        • Okresné kolo Biologická olympiáda kategória D
          • Okresné kolo Biologická olympiáda kategória D

          • 25. apríla naša škola organizovala okresné kolo Biologickej olympiády. V kategórii D (žiaci 6. - 7. ročníka) sa prezentovalo 7 škôl okresu Sabinov. 14 najlepších žiakov zo školských kôl ukázalo svoje vedomosti a praktické zručnosti . Ako môžete vidieť vo fotogalérii, o vzrušenie sa postarala žiačka 5. ročníka zo Sabinova, ktorá nám odprezentovala svojho gekóna chrliča.

            Veľmi sa tešíme z umiestnenia našej žiačky Anny Vandžurovej zo 7. E. Vybojovala si krásne druhé miesto.

            Blahoželáme!

            Ďakujem všetkým za účasť a kolegyniam z prezentovaných škôl za prípravu žiakov na okresné kolo.

            Mgr. Janka Hucková (predsedníčka okresnej komisie)

        • Dramafest
          • Dramafest

          • 23. apríla sa konal festival dramatických hier v anglickom jazyku v prešovskom Divadle A. Duchnoviča, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci s hrou Even Monster Can Be a Princess. Divadelné priestory vytvorili vynikajúcu umeleckú atmosféru a vďaka nim podali naši žiaci 7. D veľmi dobrý výkon. Porota ocenila náročnosť dialógov a krásnu myšlienku tejto hry, že niekedy aj nemožné sa stane skutočnosťou, len je potrebné chcieť a snažiť sa.

        • Siedmaci v úpravni vody
          • Siedmaci v úpravni vody

          • Voda je najvzácnejšou surovinou sveta, to najcennejšie, čo nám príroda dáva... Máme obrovské šťastie, že žijeme v krajine, kde nepociťujeme jej nedostatok. Možno preto si ju menej vážime. To je ale škoda! Sú ľudia, ktorí by za kvapku vody dali naozaj veľa a radi by sa s nami vymenili. Naši siedmaci navštívili Úpravňu vody v Brezovici, kde nás sprevádzal pán Kopilec a neúnavne vysvetľoval, čo všetko sa s vodou deje až do okamihu, keď my doma pootvoríme vodovodný kohútik.

                                                                              Koordinovala: PaedDr. Ľudmila Pčolková

      • Kontakty

        • Základná škola Lipany, Komenského 113
        • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
        • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
        • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje